Alla moderatorer från Glimpse

En glimt av framtidens sociala medier

Förra månaden besökte jag Glimpse РSocial Discovery, en konferens om hur vi fattar beslut och lever med sociala medier idag och hur vi förutspås leva med det framöver.

Trots att tiden rusade iväg så har alla intryck ännu inte sjunkit in men för alla som sitter på nålar och väntar så tänkte jag börja med att ge en sammanfattning av konferensens innehåll.

E-handel i förändring

Först upp på scen var Deena Varshavskaya från Wanelo som är en social plattform för modeförsäljning. Tjänsten har sedan 2012 gått från 1 miljon användare till de 8 miljoner och idén är väldigt enkel. Precis som med Pinterest kan man gilla och samla produkter som man gillar, och följa både vänner och varumärken. Den stora skillnaden är att man kan köpa allt man ser.

Deenas budskap till alla aspirerande e-handlare där ute är enkelt: Vi människor handlar där vi kan hitta rätt produkter. Kan du leverera relevanta produkter så köper folk.

Vad många missar är att relevanta produkter inte nödvändigtvis handlar om att kategorisera efter produkt, färg, storlek och pris utan minst lika mycket om tycke, smak och social tillhörighet. Det som mina vänner gillar, gillar även jag. Därför kan vi tydligt se hur handeln börjar ta till sig konceptet kring sociala medier och utvecklar tjänster som inte bara levererar produkter utan även inspirerar till köp.

Den sociala tekniken kan leverera relevans

Efter den öppningen på dagen så rullade den ena intressanta panelen efter den andra in. En panel med investerare förklarade hur de ser på att investera i sociala plattformar och idéer. Den enskilt  viktigaste egenskapen för samtliga var att tjänsten levererar något som är relevant för slutanvändaren.

Att skapa relevans kan handla om insikten att olika produkter kräver olika ambassadörer. Modeinköp drivs av vänners gillande medan teknikköp många gånger kräver en ambassadör med trovärdighet på området. Den sociala aspekten är idag viktig för att leverera relevan, men det räcker inte med att koppla på ett socialt lager. Som investerare drar man idag öronen åt sig ifall någon nämner socialt utan att ha lagt en tanke på HUR tjänsten ska vara social.

Gränser suddas ut

Av Walmart och E’bay fick vi insikt i hur de ser p√• framtidens handel och om hur gr√§nserna mellan online- och offlineshopping allt mer suddas ut. Det handlar om att finnas med konsumenterna genom hela deras resa. P√• samma s√§tt resonerade datingpanelen som ser som sin uppgift att g√∂ra det enklare f√∂r m√§nniskor att komma i kontakt med andra. Det beh√∂ver inte l√§ngre ske antingen via datorn eller ute p√• krogen, utan kan fungera s√∂ml√∂st i v√•r vardag med hj√§lp av bland annat mobiltelefoner. Den st√∂rsta utmaningen h√§r handlar om att stegvis bryta de sociala normer som vi har. Ingen i panelen tvivlade p√• att vi i framtiden kommer att kunna √∂ppna upp en konversation med ok√§nd genom att ogenerat n√§mna ett gemensamt intresse vi delar.

Det sociala upptäckandet, att leverera en bättre kundupplevelse

När man nämner sociala medier tänker många på plattformar som Facebook och Twitter. Det som vi kallar det sociala upptäckandet är mer än så. Att upptäcka nytt med hjälp av sociala nätverk påverkar alla aspekter av våra liv och öppnar upp för nya produkter och tjänster. Vi behöver inte längre köpa grisen i säcken för vi kan se vad andra delar med sig av.

Möjligheten att dela spellistor på Spotify, läsa kommentarer på Ellos produktsidor, boka boende hemma hos någon via AirBnB, gå på nätdate eller att välja film utifrån andras rekommendationer är exempel på upptäckter vi gör genom att lyssna på andra. Sociala nätverk underlättar idag vår vardag på många sätt. Det är med denna insikt om hur tekniken kan användas för att leverera en bättre kundupplevelse som potentialen för sociala medier verkligen får sin sprängkraft. För att hänga med i utvecklingen behöver företag därför fundera på hur den sociala tekniken kan förbättra deras produkter och tjänster.

Bjud in dina kunder

Efter en dag fylld av entreprenörer och inspiratörer på scen stod det klart för mig att det inte finns någon gräns för hur långt man kan ta sociala medier. Det handlar om att underlätta vardagen och att skapa värde för sina kunder. Med en tät integrering av sociala medier i affärplanen kan man leverera en service som skjuter genom taket och får kunderna att berätta för andra.

Värdet ligger till stor del i att våga bjuda in sina kunder i verksamheten, och att släppa kontrollen. Låt kunderna skapa innehållet, inte bara för din marknadsföring utan också när det gäller produktutveckling och kundtjänst. Nyckelordet här är lyhördhet Рatt vara öppen för det oprövade. I mitt nästa inlägg så ska jag berätta om Lyft som är en transporttjänst i San Francisco där vem som helst (efter godkännande) kan tjäna pengar som taxichaufför med hjälp av en app.

Vill du vara säker på att inte missa uppdateringar? Då kan du skriva upp dig för mitt nyhetsbrev eller följa mitt RSS-flöde.

Trevlig helg
K

[wysija_form id=”1″]

Leave a Reply

Your email address will not be published.