En första bekantskap med HTML5

Det är väldigt lätt att stagnera trots att man lovat sig själv dyrt och heligt att man ska följa med i alla svängar. Igår läste jag tre kapitel ur boken HTML5: Up & Running av Mark Pilgrim. Det var helt enkelt dags att konkret sätta sig in i vad HTML5 är för något istället för att slänga sig med luddiga termer.

Första gången jag provade på HTML-kodning var på gymnasiet år 2000, vi fick skriva Hello World, göra en tabell och byta färg på bakgrunden. Jag förstod ingenting. Vad ska jag med det här till? 2003 läste jag Webbredaktör, design och publicering på Högskolan i Borås. Jag tror att jag sökte utbildningen för ordet design stod i kursnamnet. Vi fick lära oss att tabelldesign var på väg ut, frames var praktiskt taget olagligt och det nya var CSS och block/lager-design. Vi jobbade i notepad med ren kod. Jacob Nilsen var vår webbguru och vi gjorde vårt bästa för att undvika onödiga bilder och grafiska element. Jag flyttade därefter till Örebro 2005 för att läsa Digital mediedesign. Nu var det XHTML som gällde. Små förändringar men ändå en känsla av att börja om. Alla pratade om Flash och vi drömde alla om att bli duktiga animatörer men fick mest sitta med Dreamweaver och bygga strukturer.

Idag är jag glad att vi fick lära oss strukturer och grunderna i kodning men jag inser också att jag sedan 2007 inte riktigt har tagit mig tid att lära mig nytt. Det har pratats om Web2.0, den sociala revolutionen och HTML5 och visst har jag hängt med på principerna. Men vad innebär då HTML5 rent konkret?

Boken jag har börjat läsa ges ut av O’Reilly, som är närmast legendariskt när det gäller böcker om informationsteknologi. Det fina är att boken går att finna i sin helhet online som Dive into HTML5 . Den har ett par år på nacken nu men för någon som är ny spelar det knappt någon roll. Jag tycker att Pilgrim gör ett fantastiskt jobb med att göra historien om Internet mer levande. Han förklarar helt enkelt varför koden vi knackar ser ut som den gör och hur HTML5 har kommit att förändrat detta. Det här är perfekt för människor som mig som inte är tillräckligt inbitna utvecklare för att hoppa rakt på godsakerna utan helst vill förstå varför vi gör något först.

Den korta varianten för trötta läsare är att ingen egentligen behöver bry sig om HTML5. Det är ingen fara på taket om du inte har hängt med. Alla våra gamla sidor kommer att fortsätta fungera som de ska eftersom 5:an är av det förlåtande slaget. 5:ans markup har förenklats för att underlätta och minimera risken för misstag men för den som är bekväm i sina gamla spår går det bra att fortsätta som förut. Naturligtvis tillkommer på det en del nya finesser som vi webbutvecklare kan och bör använda oss av. Enda parentesen är att alla funktioner ännu inte stöds av alla webbläsare. Det gäller med andra ord att som vanligt inte förlita sig på att den valda funktionen alltid fungerar.

Vilka är då finesserna? Jo, med HTML5 kommer en rad nya element som möjliggör en tydligare struktur på våra webbsidor. Borta är nästlandet med – för att skapa sidhierarkier. Istället arbetar vi med olika sektioner som , , , och där kan användas inom sektionen trots att den redan förekommer på andra håll på sidan. Detta innebär en klar förbättring för de användare som har behov av tillgänglighetsdesign och för webbutvecklaren själv. Sen finns elementen

Visst finns det anledning att lära känna HTML5 något mer. Jag kommer härnäst läsa klart boken och fördjupa mig i det jag finner intressant. Vilka är dina favoritfunktioner med HTML5?

K

2 thoughts on “En första bekantskap med HTML5

Leave a Reply

Your email address will not be published.